Mysteriet banken.

Jag har undrat hur bankerna kan erbjuda län till så låga räntor. Vilka är det som förser dem med kapital och till och med betalar bankerna en ersättning för att ta hand om pengarna, så kallad negativ ränta, som om räntesystemet skulle kunna vara negativt. Jag har aldrig kunnat få svar varifrån detta kapital kommer men det är tydligt, att Sveriges Riksbank har något med detta att göra eftersom Sveriges Riksbank regelbundet meddelar sin negativa ränta, Riksbankens kapital måste då komma från skatteinbetalning. Som ligger stilla en tid i väntan på budget.

Uppenbarligen har bankernas uppgifter förändrats. Den gamla sparbanksidén är borta. En sparare satte in sina sparpengar i en bank. Alltså pengar som inte behövdes för det dagliga uppehället. Bankens uppgift blev att investera dessa pengar i lönsamma investeringar och ersätta spararen med del i avkastningen. Den positiva räntan vara alltså verklighet.

I dagens SvD finns en intervju med Miguel Ordonez, tidigare riksbankschef i Spanien. Bankerna måste förbjudas att skapa egna pengar, endast centralbanken skulle ha ett sådant tillstånd. I ett sådant system skulle bankerna reduceras till förmedlare av olika låne- och betalningstjänster. Om en person eller företag vill investera sina pengar kan de välja att göra det via bankerna eller någon annan aktör. Men då måste banken ingå ett kontrakt med kunden som erbjuder en viss avkastning på investeringen. Det är en stor skillnad från i dag då banken i princip kan göra vad den vill med pengar som hushåll och företag sätter in på sina sparkonton.

Bankernas liv och levena tycker jag är något som inte diskuteras offentligt. Varför undviker grävande journalister detta . Det måste finnas skandaler i bankerna andra än de ryska oligarkernas tvättar.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s