Lindberg och Greider

I dagens ’Gomorron Världen’ är Anders Lindberg, Aftonbladet och Göran Greider, Dala demokraten, panelmedlemmar. Bland annat hanteras ledarskiftet i Liberalerna. Båda hoppas på att den socialliberala linjen skall segra. Det torde vara Eric Ullenhag. Den jag hänger upp mig på ord och ords betydelses. Vad är det för skillnad mellan Socialdemokrati och socialliberal. Kan det vara att när det gäller Socialdemokrati så står ’social’ för socialism medan i socialliberal står ’social’ för de positiva rättigheterna.

Därför erinrar jag mig ’After Shave. På den tiden det finnas ett part som hette Ny Demokrati. After Shave använde flitigt karakteriseringen ’Grisen i Säcken. Sedan dess har många fallit mellan stolarna i vattnet som runnit under broarna utan att en enda sten blivit vänd på. Med detta sagt vill jag få upp grisarna på bordet.

Det är skamligt att ledande socialdemokratiska journalister inte kan eller vågar deklarera sin inställning till negativa och positiva rättigheter. Demokratin handlar om de negativa rättigheterna och respekten för dem. Partipolitiken handlar om de positiva rättigheterna och hur mycket olika partier vågar och vill lova sina väljare.

Sabuni uppfattar jag som en försvarare av de negativa rättigheterna. Först en liten och stark stat som har sin bas i en säker ekonomi som ger välstånd.

Eric Ullenhag uppfattar jag son en som tar de negativa rättigheterna som en självklarhet och därför helt kan koncentrera sig på de positiva rättigheterna. Dessa kan bli hur många som helst. Vad håller Lindberg och Greider som viktigt, rätten till skola eller rätten till en extra semestervecka?

i

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s