Kritik.

’Stalin styr Sovjetunionen. Han år ansvarig inför kommunistpartiet.’ Påståendet behöver inte ens analyseras. Men vad händer då med följande paragraf i den svenska författningen, nu gällande: ’6 §   Regeringen styr riket. Den är ansvarig inför riksdagen.’

Det finns bara två styrelseskick för nationer: ’demokrati’ och ’diktatur’. Demokrati finns definierat och diktatur finns y många varianter. I den allmänna debatten i Sverige härskar inställningen att den som yttrar sig har rätten till definitionen, alltså begreppets innebörd oavsett om definitionen är riktig eller felaktig.

Trump styr federationen förutsatt samtycke av kongressen och rättsväsendet.’ Det är inte ovanligt att höra åsikten att demokratin gått förlorad i USA. Trump har ur författningssynpunkt mindre makt än Stefan Löfven. Har då demokratin i Sverige gått förlorad?

Demokrati och diktatur är inte utbytbara styrelseskick. Därför borde det vara enkelt att hålla en korrekt definition levande för båda begreppen.

Förenklat: Demokrati är styrelse av folket. Diktatur är styrelse av en person eller en institution.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s