Statschefens befogenheter

Dagens debatt i Riksdagen om Strandhäll är ett utmärkt exempel på Regeringsformen 1974 brister. I RF74 utnämnes Kungen till Statschef utan befogenheter. De för en statschef normala befogenheterna är just utnämningsmakten. En statschef i en republik skall vara partipolitisk oberoende och utöva utnämningsmakten med oväld och endast med hänsyn till erfarenhet och skicklighet hos den utvalde. En statschef i en diktatur har sina egna regler. Är Sverige där?

Det finns ett ord ‘politruk’ för makthavare som är beroende av sin statschef och som förväntas ständigt gå sin statschefs ärenden. Strandhäll är ett exempel på detta. De som kritiserar statschefens privilegier kallas nu får ‘hatets svans’, om de verkar på sociala medier. Var kan då själva kroppen finnas?

Nog har Órban litet att lära av sina kritiker i Sverige.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s