Bostadsmarknaden

Corupto betyder ingenting annat än fördärva. En corupt marknad är alltså inget annat än en fördärvad marknad.

Bostadsmarknaden i sin helhet är korrupt. Grundfelet är att äganderätten, som är en mycket väsentlig rättighet är åsidosatt. Fastighetsägaren är den som skall kunna ingå ett hyresavtal och det avtalet skall endast kunna överföras på annan hyresgäst än av fastighetsägaren. Och så är det väl också i hyresavtalet eftersom köp och försäljning av hyresavtal är kriminaliserade. Rättsstaten måste alltså först och främst försvara fastighetsägarens rätt till sin egendom.

Något förbryllande är begreppet bostadsrätt. En förening är ägare av en fastighet och hyr ut lägenheterna till hyresgästerna. Villkoret är att hyresgästen är delägare i fastigheten genom medlemskap i bostadsrättsföreningen. Hyresgästen har ingen äganderätt och kan inte får lagfart eller på annat sätt skydda sin äganderätt. Dock kan lägenheten pantsättas av föreningen som ger hyresgästen möjlighet att belåna sin hyresrätt . Realisationsvinst vid försäljning av medlemskapet tillfallet hyresgästen.

Reglering av hyror är också ett åsidosättande av äganderätten till en hyresfastighet. Gäller dock inte för bostadsrättsföreningar.

Det enda sättet att få ordning på fastighetsmarknaden är att släppa den helt fri. Men så länge riksdagsledamöter inte tror på en fri marknad så går det inte att ändra.

Kriminalisering av i och för sig naturliga transaktioner är bevis på en korrupt marknad och varje parti som tror på Rättsstaten har skyldighet att rätta till ett sådant missförhållande. Eller är det för mycket begärt?

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s