Land skall med lag byggas. Inte med flum.

Sveriges statsskick är demokratisk parlamentarism.

Demokrati är styrelseskicket. Och demokrati är noggrant definierat och skall inte och behöver inte tolkas. Statsskicket och  styrelseskicket skall regleras i en författning, en konstitution. Regeringsformen 74 är inte fri från invändningar men så länge den gäller skall den gälla.

En riksdagsledamot är vald av väljarna och hens enda lojalitet är mot väljarna.

Riksdagspartierna är idé och valorganisationer men genom en olycklig paragraf i vallagen kan de kontrollera att kandidaterna i valen blir beroende av partierna. (just nu när debatten går het om en riksdagsledamot kan vara beroende av andras pengar så borde riksdagspartierna och kommunpartierna betänka att de själva är beroende av stats och kommunbidrag.)

Ett riksdagsparti skall ha en ideologi och en idé om hur denna ideologi skall styra Sverige. Partiet skall också stötta kandidater som omfattar dessa idéer. Olika partier skall ha olika ideologier och olika politik. Därför kan ett parti aldrig vinna eller förlora ett val. Partiet kan endast i val få reda på hur många väljare som föredrar just det partiets politik.

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s