Lösningen på sjukvårdens problem.

Region/Landstingsskatten är i princip kommunalskatter, alltså folkvalda församlingar utanför riksdagen med egen beskattningsrätt, reglerad att användas endast för angivna ändamål.

I media anges ideligen att sjukvården i Sverige har problem och i dagarna är det allvarligaste problemet bristen på kompetent personal.

Det finns i dagens Sverige företag med nöjd personal, med bra löner, och som erbjuder bra tjänster och varor. Alla dessa företag har en sak gemensam, nämligen att de går med vinst.

Sjukvården i Sverige betalas genom ett budgetsystem. Varje verksamhet få varje år ett anslag som skall användas för hela årets verksamhet. Det är vanligast att varje enskild mottagare av anslag inte klarar att hålla sig inom anslagets gränser. Verksamheterna klarar sig nödtorftigt genom att dra över anslaget och/eller skjuta kostnaderna framåt genom att skapa köer.

Tänk dig då att varje verksamhet fick betalt för sina insatser. Det finns en prislista som används för betalning av tjänster mellan regionerna. Tänk om varje verksamhet också fick göra vinst och att detta ansågs berömvärt. Då finns nämligen grunden för riktig personalpolitik, riktiga löner och ett resultat av riktiga tjänster.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s