Ring P! den 1 mars.

Morgonens Ring P1 bar ett kraftigt fördömande av läget i Sverige. Varför?

Jag börjar med min egen historia för att få perspektiv. 1964 köpte vi en villa för 160.000 kronor. 2007 sålde vi huset för 3.200.000 kronor och fick skatt på realisationsvinsten med drygt 600.000 . Varför? Min tolkning är att prisökningen till största delen förklarades av inflationen. Varför denna inflation? Jo huvudsakligen på grund av den ständiga löneökningarna som inte täcktes av motsvarande produktionsökningar. Problemet justerades med återkommande devalveringar. Socialdemokraterna förstod detta några åt och tillät avdrag på reavinsten. Men detta försvann så småningom. Så hela vinsten skulle beskattas.

Vems fel var det, att det blev inflation och bostadsbrist? Utan tvivel var det politiken, inte enskilda personers ageranden. Sedan 1945 var bostadsmarknaden reglerad i avsikt att skaffa bostäder till rimliga hyror. Rimliga hyror skulle uppstå genom hyresbidrag, subventioner till finansiering av allmännyttan, och subventioner till byggbranschen. Varför fungerade inte detta? Förmodligen därför subventioner aldrig fungerat och allmännyttans begränsning av bygglån till 110 procent av kostnaden. Varför har byggmarknaden under den senaste 30 åren inte rättat till detta? Förmodligen för att en fri marknad skrämmer socialdemokrater och även många i andra partier.

Vad har vi för tecken på sjukdom idag. Vi fick vårt hus 1964 genom bosparande i Göteborgs Sparbank och anvisning till Skanska. Inge mystiskt med detta. Men i dag finns inget bosparande och Göteborgs Sparbank heter Swedbank. Swedbank lånar ut pengar till bostäder till räntor tunt 2%. Dessutom redovisar banken sin huvudsaklig vinst från just bolånen. Till vilken ränta lånar Swedbank och av vem? 2% är väl inte men än just räntenettot? 1964 fattade jag hur både insättning och lån fungerade och varför Skanska byggde och sålde.

Detta vara bara ett ämne i dagens Ring P!, men i princip detsamma inom de flesta områden,. Varför är inte polisen 30000 när det i flera år krävts ökning med 10000. Varför slutar personal inom sjukvården, Varför fungerar inte Arbetsförmedlingen, med mera med mera. Varför är vi inte bättre när vi är bästa i världen, Hur står det då till i andra länder?


Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s