Mera bostäder

Klipp ur Håkan Boströms ledare i dagens GP: ” Många som gjort bostadskarriär kan i och för sig inte realisera sina vinster, eftersom de behöver någonstans att bo …”. Priserna på befintliga bostäder stiger på samma sätt som nybyggda bostäder. Prisstegringarna på befintliga bostäder är inte någon form av spekulation eller försvar av en bostadskarriär. Prisstegringen är en naturlig reaktion på en marknad.

Nu inträffar att Riksdagen beskattar realisationsvinsten, men till en för hög skattesats. När reavinsten är betald så räcker inte resten till att köpa en ny, likvärdig bostad.

Så har vi det mycket märkliga förhållandet att den som hyr av en förening av hyresgäster, som äger sin fastighet, kan sälja sin hyresrätt (överlåta) och få samma vinst som ägaren av en fastighet. Detta förfarande är olagligt för vanliga hyresgäster.

En allmän opinion måste acceptera att det billigaste och bästa boendet är den ägda bostaden. Den fria marknaden kommer att sträva efter att möjliggöra ägande av bostäder som har rimliga kostnader. Samhället, alltså vi allesammans, borde finna vägar till kapitalbildning för alla. Egnahemsrörelsen skapade på sin tid bostadsbyggande inom räckhåll för alla. Varför försvann detta?

Bostadsmarknaden löses genom att godta den fria marknadsekonomin och att inse att hyreslägenheter är det exklusiva boendet. Bort med subventioner till olika parter på denna marknad och bort med beskattning som inte inriktas på avkastning av kapital. Kom nu inte och säg att en sådan bostadsmarknad skulle öka de skadliga klyftorna i samhället. De som tycker så har aldrig upplevt lyckan av sin första bostad.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s