Kapitalismen räddar Venezuela


I Venezuelas samhälle finns nu miljontals människor som lider av brist på nödvändiga varor. Alla dessa människor gör vad de kan för att får tag i det angelägnaste. Bland dessa människor finns företagare, som har viljan att få fram varor och kommer att lyckas. Men de flesta misslyckas.

Guaidó säger att det viktigaste nu är att få igång näringslivet. Men den stora faran är politikerna. Vilka politikerna än blir som stöder honom kommer de att föredra och få igenom en av dem bestämd modell.

Jämför med att den spontana och oreglerade marknaden kommer att få fram miljontals företagare och endast få som lyckas.

Guaidó skall satsa på fåtalet som lyckas i stället för att ta ett centralt beslut som riskerar att misslyckas.

Guaidó som tillfällig president måste koncentrera sig på Staten. Det viktigaste och det avgörande är att få Polis och Försvar att ta folkets sida. Det viktigaste är att få en Rättsstat att fungera. En Rättsstat som bygger på den enskilda äganderätten.

Hur kan jag vara så övertygad? Jo, därför att dem spontana marknaden bygger på företagare som ännu kan förfoga över sin egendom. De drivs av sin tro att de kan klara av att skaffa nödvändiga varor. De bekräftas i denna tro när de lyckas. För att drivas vidare måste de på varje transaktion tjäna pengar. Annars är deras verksamhet snart slut.

Detta kallas fri marknadsekonomi och är kännetecknar för alla blomstrande civilisationer.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s