Bostadsmarknaden 2

Inte kan väl jag var skyldig att veta i detalj hur bostadsmarknaden i Sverige fungerar? Jag vet från media, att fria marknadshyror är en omöjlighet och att detta skulle höja hyresmarknaden till det orimliga.

Den mest tillgängliga hyresmarknaden är bostadsrätterna. Jag har inte hört eller märkt att hyrorna i bostadsrätter är reglerade, Trots detta är dessa hyror bland de lägsta i landet.

Nu hör jag protestropen från alla mina läsare. Bostadsrätter är inte hyresrätter. Jaså? Vad är de då?

Äganderätt försvarad av Rättsstaten och egendom är väsentliga begrepp för bostadsmarknaden. En fastighetsägare kan hyra ut lägenheter i sin fastighet. Lägenheterna är fortfarande fastighetsägarens egendom. Mot en hyra avstår fastighetsägaren en del av sin äganderätt, nämligen dispositionsrätten.

Bostadsrätter ägs av en förening som avstår från sin dispositionsrätt på samma sätt som en annan fastighetsägare. Det tillkommer dock ett villkor, nämligen att hyresgästen blir delägare i föreningen.  Det är emellertid inte den lägenhet som hyresgästen disponerar som hen ägare, det är endast en andel i föreningen som hen äger.

Det finns visserligen en möjlighet att köpa sin lägenhet med full äganderätt men denna form förekommer sällan i Sverige. Vanlig emellertid vid köp av lägenheter utomlands så helt okänd är den inte.

Alltså, hyresrätt förutsätter att någon annan äger fastigheten. En bostadsrätt är en hyresrätt.

 

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s