Produktionsskatt

Jag har alltid sagt, tyckt och tänkt att skatt på produktionen hade vissa fördelar. Men att det var mycket svårt att hitta en fungerande konstruktion. Så plötsligt inser jag att skatt på arbetsinkomst är just produktionsskatt med en väl och rättvist fungerande metod att inkassera den.

Däremot är mervärdesskatt (mvs) en skatt på konsumtion. Det har väl enkelt uppfattats av oss alla.

Från vänsterhåll har ständigt hörts ropen att det är de rika som skall beskattas. Jag tycker att det är så därför att en person med hundratusen i månaden betalar mer skatt än en annan person med tjugotusen i månaden-

Men sällan hör jag argumentet att mvs drabbar den fattige hårdare än den rike. En konsumtionsskatt drabbar alltid den med små inkomster hårdare än den med höga inkomster. Inte heller hör jag att importtullar alltid drabbar den fattige hårdare.  EU lär ha elva procent av sina utgifter täckta av importtullar.  Alltså ett starkt argument för att göra om EU till frihandlare.

En attitydförändring krävs. Inkomst av tjänst skall stå i proportion till inkomstens produktionsvärde. Den som producerar mycket av varor och tjänster skall tjäna mer än den som producerar mindre. Den som producerar mycket av varor och tjänster betalar mer skatt än den som producerar mindre. Och rättvisan kräver plattskatt, inte progressiv skatt.

 

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s