Demokratin hotar ingen

År demokratin i Sverige hotad? Demokrati är ett styrelseskick, alltså vissa regler för att styra en nation. Det finns ingen ideologi i demokrati, reglerna kan användas av olika ideologier. Just detta är en av de starka sidorna i demokratin.

Demokrati är så mycket, hör jag ofta. Det är just vad demokrati inte är. Demokrati är exakt och det som inte är exakt demokrati är ingen demokrati. Demokrati är en attityd, hör jag också. Det är återigen vad demokrati inte är.

Varför säger så många goda medborgare att de är så måna om demokratin? Det beror på språkuppfattning. Demokrati är fint rasism är fult. Försök att säga demokrati är fult och rasism är fint. Men var försiktig du kan bli nedslagen för mindre.

Demokratin har tre viktiga krav. krav som gör demokrati till demokrati. Det är respekten för Rättsstaten, som skall stå fri i sitt förhållande till den Lagstiftande makten och till den Verkställande makten. Var och en av dessa tre institutioner har befogenheter att bevaka de två andra så att de håller sig till reglerna. Kontroll och balans som anglosaxarna säger.

Demokratin har bestämda regler, accepterade universellt. Demokratin kan inte hotas av att somliga säger att det är en levnadsstil eller att det är en attityd till politiken. Dessa somliga tycks vara i stark majoritet i Sverige och nästan i majoritet i resten av världen. Vad är det denna majoritet hävdar? Kan det vara att demokrati är ett påfund av en kompetent elit medan styrelseskicket för hela världen skall vara folkets behov uttolkade av folkets ledare. Alltså globalism i stället för nationalism.

(Det är nämligen så att demokrati kräver en nation med fastställda geografiska gränser inom vilken en stat är suverän.)

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s