Mer Mises , mindre Marx.

Det kommer att gå utmärkt för Ulf Kristersson. Efter en dramatisk röstning i Riksdagen då många socialdemokrater avstod slapp Kristersson den negativa intoleransen.

Kristersson insåg omgående Sveriges akuta problem. På det filosofiska planet. Slut med särintressepolitik som ingenstans leder. Insikt om att Staten är en väsentlig del i byggandet av ett samhälle.

Staten är Riksdagens institution för att sköta samhällets grunder. Alltså säkra medborgarnas säkerhet inåt och utåt. Riksdagen har symboliskt lämnat detta till Statschefen som nu kan delegera uppgiften till Kristersson. Statsministern har befogenheterna inblandade i diverse författningsmässiga piruetter.
Statsministern skall se till att Rättsstaten upprätthålls, att försvar och polis utför sina grundläggande uppgifter. Nu kommer det lustiga talet om prioriteringar. Detta ord skall medföra förlust av tjänst av den tjänsteman som använder det. Varje tjänsteman måste få veta vilken uppgift hen har. Detta betyder aldrig och inte att någon del av den grundläggande uppgiften får åsidosättas.

Staten skall vara liten och stark och inge respekt gränsande till skräck. Samtidigt skall statstjänstemannen inse att huvudmannen är Riksdagen och medborgarna. Enkelt.

Sedan har Statsministern en samling ministrar, var och en med sitt departement. Samma principer gäller där som för Staten fast med mindre skräck.
Statsministern skall erbjuda Riksdagen en väl fungerande förvaltning, något som Sverige inte sett sedan Axel Oxenstiernas dagar. Riksdagen återgäldar detta med att stifta de lagar som Sverige behöver och att ge Statsministern de pengar han behöver.

Mises ger oss Frihet, Fred och Välstånd.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s