Mindre Marx -mer Mises.

Mises anser, att det viktigaste i det civiliserade samhället är den enskilda äganderätten.  Ur den enskilda äganderätten kan alla de nödvändiga villkoren i en demokrati härledas. Den politiska striden i världen landar då i motståndarnas idé.

Den kollektiva äganderätten, eller alla äger allting. Om äganderätten bestäms av att var och en fritt disponerar sitt ägande så kan givetvis inte alla äga allt. Ägarmakten måste finnas någon annanstans. Ägarmakten går inte att trolla bort. Av allt naturen skänkt oss måste någon bestämma vad som skall utnyttjas och vad som skall ligga kvar i mark och hav. Några måste bestämma vad som skall göras, och det kan inte alla göra. Friheten har tagits bort från de kollektiva ägarna.

Den enskilda äganderätten ger frihet till ägaren i en fri marknad där ägarskapet skiftas från säljare till köpare. Genom arbete skapar ägandet värden. Ju mer specifikt ditt arbete är desto mer värdefullt blir det. Den fria marknadsekonomin som gynnar specialisering är där. Och nu har kapitalismen skapats.

Ett civiliserat samhälle bygger på välstånd och det förvaltar nu kapitalismen.

När vi skall ta en politik ståndpunkt blir alltid det enskilda ägandet, den fria marknadsekonomin, specialiseringen, grunden för frihet och välstånd.

En civil stat kan börja byggas.

 

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s