Legalisera all droghandel

SvD meddelar idag att Stockholms priset i kriminologi, med Jerzy Sarnecki om ordföranden i juryn, har tilldelats Ruth Dreifuss och Peter Reuter.

På 1990-talet kämpade dåvarande inrikesminister, och senare presidenten i Schweiz, Ruth Dreifuss för en mer human behandling av heroinister och föreslog att den schweiziska staten skulle köpa in narkotikan åt dem.

Efterfrågan styr, utbudet gör det inte, enligt forskningen av Peter Reuter, som bland annat har studerat USA:s ”War on drugs”. Peter Reuter är verksam på University of Maryland. Båda pristagarnas idé är att det är efterfrågan på droger som styr utbudet, inte tvärtom. I Schweiz fick heroinister heroin på särskilda specialkliniker. Resultatet blev en stark minskning av dödsfall hos missbrukare. Missbrukare hade tidigare finansierat sitt missbruk med att själva sälja heroin. Detta slutade med att missbrukarna slutade att sälja och utbudet minskade så att den illegala minskade.

Droghandel är en vanlig marknadsekonomi. Finns det efterfrågan så skapas tillgång. Efterfrågan kan minskas genom art stat eller vård täcker den med insatser. Legalisering har samma effekter.

Svensk politik signalerar inga förändringar. Den koncentrerar på Polis och Tull för att stoppa utbudet. Men förgäves. Legalisera och låt Polis och Tull ägnas sig åt för landet nyttiga insatser. (Och kriminalvården när alla stor- och småhandlare tappat sin marknad.)

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s