Sjuka löner

Jag hör just nu i Studio 1 om en utredning om bristen på specialistsjuksköterskor.

Utredningen kommer fram till att arbetsvillkoren är otillfredsställande. att lönenivån är otillfredsställande, att arbetsgivaren saknar kompetens och insikt i en specialistsjuksköterskas kompetens, att inga sjuksköterskor sitter med i de styrande funktionerna av yrket.

Vad kommer nu utredningen fram till. Jo enligt Studio 1 att arbetsgivaren, SKL, bör ta ansvar för utbildningen.

Jag är varken sjuksköterska, fackombud, läkare, inte med in någon nivå av styrning av sjukhuspersonal, eller har någon kunskap om gällande förhållanden. Trots detta kan jag ge följande råd:

Förbättra arbetsvillkoren, tala med de anställda, tala med arbetssökanden, förhandla om lönenivån och inse att det är sjuksköterskorna som i detta läge har makten, det är deras lönekrav som skall bekräftas. Svårare är uppgiften om arbetsgivarnas inkompetens och okunnighet om sjuksköterskeyrket. Grundfelet i detta är att sjukvården är politikerstyrd. Förtroendevalda skall vara generalister och aldrig finnas på arbetsledande nivåer. Ansvaret måste förverkligas på kliniknivå, och detta i sin tur förutsätter att en klinikchef måste bli belönad för resultatet på kliniken. Icke genom kompensationsledighet, då blir en duglig chef ständigt frånvarande. Nej kompensationen heter pengar.

S och V är fortfarande en betydande del av väljarkåren. S och V har båda åsikten att människor inte kan behandlas efter förtjänst utan skall behandlas efter avtal. Åsikten att arbetskraften inte accepterar avtalen anses bero på att arbetskraften är girig och utan ansvar.

Väljarkåren måste komma till insikt om att det är arbete som skapar välstånd och att det är välstånd som skapar välfärd. (Sedan kan man också tänka på att välstånd skapar behov och en fri marknadsekonomi alltid, säger alltid, söker tillfredsställa behoven. Vård och omsorg är alltid ett behov och att tillfredsställa dessa behov beror alltid på vilka möjligheter välståndet ger. Det är inte girighet som skapar välfärd. Välfärd skapas av arbete och alla människors strävan att förbättra sitt välstånd.)

 

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s