Liberalismen lever

260 forskare i the Panel for Social Progress har lagt fram en utredning i fyra volymer och denna Panel presenterades i SR 1 Vetenskapens väl. Inledningsvis framhölls att aldrig har världen varit så framgångsrik och så innovativ men ……. och sedan kom allt som var fel och kanske mest var felet  liberalismen, den ‘marknadsstyrda kapitalismen’. Det var igår det.

I dag kommer jag in på TV 2 Forum som har ett program organiserat av Tankesmedjan Katalys och med professor Calmfors som ledande gäst. Denna panel kom fram till att marknadslöner var det bästa sättet att fördela arbetskraften på arbetsmarknaden. Problemet var att tolka ordet ‘fördela’ där LO företrädarna uppfattade att det gällde att reglera fördelningen på rätt sätt, särskilt med tanke på jämställdheten. Calmfors försökte säga att med utgångspunkt från marknadslöner kunde arbetskraften föras till de delar av arbetsmarknaden där den bäst behövdes, uttryckt allokering. Jag finner att i grunden finns en bekräftelse på att Adam Smith’s osynliga hand är den funktion som bäst sköter fördelningen med hänsyn till de 1000-tals olika villkor att ta hänsyn till.

Jag lyssnar in ett erkännande av att i delar av världen har den fria marknadsekonomin och kapitalismen varit avgörande för utveckling av samhället till det bättre. Detta erkännande kommer bara fram i tveksamma bisatser och övertygelsen att i framtiden krävs bestämda politiska kraftåtgärder för att befolkningar skall göra det som är nödvändigt för att lösa klimatkrisen.

Det finns en ‘osynlig ande’ över alla dessa resonemang. Det finns en insikt i det omöjliga att på politisk väg genom subventioner och lagstiftning hitta rätt. Kanske är det rätta att lämna allt åt den ‘osynlige anden’ med hjälp av den ‘osynliga handen’. Det betyder att ge efter för den fria marknadsekonomin och att erkänna att Kapitalism är systemet med enskilt ägande inom Rättsstatens gränser.

Den som anser att enskilt ägande är brottsligt och att Rättsstaten är överklassens metod att berika sig bör försöka tänka om. Jonas Sjöstedt kan börja för han talar så mycket om alla individers frihet.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s