Sant eller falskt?

Historieundervisningen sägs vara undermålig, men följande har jag upplevt och jag vet att det är sant.

Början på maj 1945 kapitulerade Tyskland i omgångar under amiral Dönitz, eftersom Hitler bekräftades död efter stormningen av Berlin.

Maj månad präglades av glädje och hopp om framtiden. Till Göteborg kom engelsktillverade Ford Anglia under slagordet ‘Kommer Fred kommer Ford’.

Men så byttes glädjen i tvivel. Berlin skulle delas mellan Sovjet, England och USA. Plötsligt stängde Sovjet alla landförbindelser i övertygelsen att de allierades ockupation skulle svältas ut. Men Alliansen satte in en luftbro av tidigare okänd kapacitet och höll Berlin försörjt.

Så utropades den Demokratiska Tyska Republiken med tydligen tecken på isolation. Och så anslöt sig ‘frivilligt’ Polen, Litauen, Lettland och Estland till Sovjet. Men flyktingar berättade att det där med frivillighet var diskutabelt. Och så hoppade plötsligt några ministrar ut ut fönstret , var det i Prag?, och ‘frivilligt’ slöt sig Tjeckoslovakien, Ungern, Rumänien och fler till Sovjet.
Glädjeyran försvann och en rädsla började göra sig märkbar. Vännen Sovjet med farbror Stalin blev nu en oresonlig fiende.

Ur detta kom Nato, med deltagande av de länder som kämpat mot nazistdiktaturen. Sverige fick inte vara med.

Jonas Sjöstedt debatterade idag i Dagens Eko med Jan Björklund och Sjöstedt ansåg att Nato var en aggressiv kärnvapenmakt som hotade Ryssland. Jag ve inte hur gammal Sjöstedt är men han var kanske inte född på 50-talet. Sverige hade då ett(två?) kommunistiska partier som delade Sjöstedts uppfattningen. Men det vara bara dem. Socialdemokraterna blev DDR:s kelgris.

Idag finns inte Sovjet. Men Nato finns. Snart är det Nobel-dags. Bröderna Nobel, och många andra svenskar och svenska företag betraktade Ryssland som ett vänskapligt rike fram till 1917. Finland fick med vapen i hand kämpa för sin frihet. Estland, Lettland och Litauen lyckades hålla sig mer eller mindre fria fram till 2:a Världskriget. När Alfred Nobels testamente skrevs var fortfarande Ryssland en stabil del i det Nobelska företagen.

Sverige deltar idag i Natos stora övning. Frågan för Sverige är idag om Ryssland är en vän att lita på eller om Ryssland är en fara för vår frihet?

Königsberg var ett centrum för konst och filosofi och kultur. Nu heter det Kaliningrad och har raketbatterier riktade mot Sverige. Vem bryr sig?

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s