Vilka är klimatkriminella?

Rättsstaten grundas på en allmän moral, common sense, och kan i koncentration sägas innehålla:  Du skall inte döda, Du skall inte stjäla, Du skall hålla ingågna avtal. Känner du igen dessa regler, de är kända sedan flera tusen år. Den sista delen brukar ibland formuleras: Du skall inte bära falskt vittnesbörd.

Så meddelar nyheterna på TV idag, att deltagarna i Parisavtalet inte håller vad de lovat. Detta är en praktskandal, och vad händer? Brott mot den mest glasklara lag vi har och regeringsrepresentanter som sitter i stora konferenser och firar stora triumfer när de efter stor möda kommer fram till ett avtal. Och som senare meddelar, att de inte hållit avtalet.

Detta är exempel på den sämsta avarten av överhet. Regeringsföreträdare anser sig fria från ansvar. Konsekvenserna skildras nu av journalister som en oundviklig utveckling till mer fattigdom, till fler naturkatastrofer, till fler oväder.

Hur är det? Sverige lär inte ha undertecknat Parisavtalet, så Sverige är oskyldigt. Då kan Sverige faktiskt från den utgångspunkten hälla de övriga, de som ingått avtalet ansvariga för avtalsbrott och hålla dem ansvariga för skada som uppstått och kan komma att uppstå.
Men Rättsstaten är nationell. Än så länge är den inte global. Bara Klimatförändringarna är globala.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vilka är klimatkriminella?

 1. Fnatte skriver:

  Jag tolkar Parisavtalet som en målsättning man inte behöver hålla. De kan ju ändå inte lova något längre än sin mandatperiod.

  Gilla

  • 1147kjellen skriver:

   Det räcker för mig. Om Parisavtalet inte är ett avtal så betyder detta bara att avtal inte är avtal och att hela den globala moralbyggnaden rasar.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s