Regeringsbildning nästa

På Tisdag skall Kristersson meddela Talmannen om framgång eller misslyckande gäller för hans uppdrag.

De som i sista hand skall avgöra detta är riksdagens ledamöter. Det riksdagen skall rösta om är endast toleransen av en regeringsbildare. Men om den kommande regeringen vet väljarkåren, och förmodligen ledamöterna lite.

Enligt Regeringsformen skall Regeringsbildaren snarast anmäla sin regering varefter den tillsättes efter konselj. Det står ingenstans. att regeringen som sådan skall prövas. Statsministern har ensam rätten att utnämna en regering och att få den förordnad.

Är det en gris i säcken. Borde inte Regeringsbildaren meddela Riksdagen vem är en avsedde Utrikesministern, Justitieministern och Finansministern i den nya regeringen? Övriga kan väl namnges senare?

Efter att ha skrivit detta med ? i texten har jag redan kommit fram till att nuvarande regler skall gälla. Allmänheten orkar inte med ytterligare ett åsiktsutbyte om vem som skall vara Utrikesminister och så vidare. Det får bli som skrivet. Regeringen får vi reda på så småningom och den får vi ta för vad den är. Fast nog är det plats för kommande överraskningar. Förmodligen kommer regeringsbildningen vara styrd av den helig proportionalitetsprincipen. Det är alltså inte frågan om att de bästa kandidaterna skall väljas på sina kompetenser för ministeruppdraget, nej millimeterrättvisa skall gälla efter valresultatet. Förmodligen är redan nu en del ministerposter fördelade för att undvika protester och i stället få njuta av allas beröm och glädje på tisdag.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s