Liberalism i min tolkning.

En gång i tiden var människan ett djur som alla andra djur. Med tiden utvecklades människan annorlunda och viktigast var nog när hon började använda verktyg.

Med verktyg kom specialiseringen. Någon gjord knivar av flinta. Andra gjorde pilbågar. Jägare jagade och hantverkare gjorde prylar. Någon satte ett frö och skördade en frukt. En stam odlade mer frön än den behövde. En annan stam jagade mer än den behövde. De bytte grönsaker mot kött.

En gång lyckades någon odla ett stort fält med vete och behövde många som ville ha. Början till stad och landsbygd. En gång var det en stamhövding eller någon annan betydande man som sa att det blir bättre om just han skötte sådd, skörd och fördelning. En gång var det några bönder som sa att de skötte sådden, skörden och fördelningen nog så bra.

En gång var det en stamhövding som störde sig på bönderna och skickade män med vapen för att förklara att från och med då skulle alla lämna sina skördar till stamhövdingen som skötte fördelningen. Den som bråkade fick huvudet avhugget.

En gång var det bönder som fick fortsätta med sitt eget, och hantverkarna fortsatte med sitt görande. För att hålla stamhövdingarna borta bildade de en armé och för att hålla fred och förnuft hemma bildade de en domstol som följde gemensamma regler.

Nu inträffade många många år senare att de som låtit bönderna äga och fördela mat, och hantverkarna arbeta, och några fick måla tavlor, och några fick skriva böcker, och några blev lärare i skolor och universitet, och några blev läkare och höll befolkningen frisk.

Det var dessa samhällen som skapade alla nyttigheter vi nu så gärna utnyttjar.Det finns fortfarande andra samhällen som visserligen utnyttjar det fria samhällets välstånd och produkter men ändock tror att några av dem måste bestämma hur resten av dem skall så och skörda. Ofta tycker de att deras grannsamhällen har det för bra och då vill de komma över tillgångarna genom våld. Och detta klarar de genom att hålla alla människor i rädsla.

Är det så svårt att välja ett samhälle där var och en sköter sitt.

Varför är det så många som tillåter att ett fåtal bestämmer över alla naturtillgångar, all tillverkning och all fördelning?

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s