Krona och klave

Det finns ingen allmän definition av demokrati, säger många. Demokrati kan vara så mycket och olika för många, säger många. Jag säger att detta är fel och så länge jag bara har medhåll av FN så fortsätter jag med min definition.
Frågan är vilken definition Alliansen har?
1) All människor är lika i rättigheter och värdighet. För mig betyder det att en SD-ledamot i Riksdagen har samma rättigheter som alla andra ledamöter. En SD-ledamot skall bemötas med samma respekt för person som alla andra ledamöter.
2) Alla ledamöter har rätt till sin åsikt – kallas åsiktsfrihet, finns i Grundlagen och i def. av demokrati.
3) Har du rösträtt är du valbar till riksdagen. Är du vald så är också det en rättighet enligt Regeringsformen.
Idag har val till riksdagens utskott genomförts. Valen har enligt media tillgått så att slantsingling skett mellan Alliansen och S, företrädda av Tobias Billström och Anders Ygeman. I lagtexten står att utskottens ordföranden och vice ordföranden skall väljas av riksdagen ‘inom sig’. Vad detta ‘inom sig’ avser vet jag inte, jag är inte jurist, men jag anar att Jimmie Åkesson är utom sig.
Miljöpartiet och Vänsterpartiet får vardera en ordförandepost. Kan det varit Tobias Billström som föreslog detta? Därefter kvarstod 12 utskott eftersom ordförandeposterna i Konstitutions- och Försvarsutskotten enligt tradition skall tillsättas av oppositionen. Oppositionen torde vara Sverigedemokraterna så det skall bli spännande att se hur specialisterna på att förstå Regeringsformen skall lösa denna fråga. Jag kan inte se Jimmie Åkesson som efterträdare till Andreas Norlén. Men det är ju inte jag som bestämmer.
(Seder och bruk får i en Rättsstat icke stå över Lagen. – Gäller icke för partibossar i svensk politik.)

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s