Regeringsbildning

Jag har äntligen tagit mod till mig och skickat följande mail till Ring P 1 och till Ekot:

Trots intervjuer med partiledare, statsvetare och allmänhet tycks ingen bry sig om hur regeringsbildning går till enligt gällande författning.

Den nyvalda Riksdagen sammanträder och väljer talman. Då sitter en ålderspresident ordförande i Riksdagen.

När ny talman är vald skall denne föreslå riksdagen en regeringsbildare. Detta går till så, att talmannen samtalar med ledamöter i Riksdagen, individuellt och/eller som företrädare för grupper av ledamöter inom Riksdagen. Talmannen föreslår sedan en regeringsbildare, som har majoritet i Riksdagen, för bekräftelse i en omröstning.

När en regeringsbildare är vald skall hen bilda regering och det är regeringsbildarens sak att göra detta efter eget personliga val. Vare sig Riksdag eller allmänna opinionen, eller riksdagspartierna har med detta att göra.

Skulle talmannen misslyckas att få majoritet i Riksdagen för en regeringsbildare så har Talmannen fyra försök, därefter skall extraval utlysas.

Seder och bruk går inte före lag i en rättsstat. Det betyder att tyckande inte har eller skall få inflytande på val av regeringsbildare. Inte heller skall Riksdagspartierna, eller block eller andra samarbeten mellan partier, kunna nominera en kandidat till regeringsbildning. Detta är Riksdagens ledamöters sak att nominera och riksdagspartierna har ingenting med detta att göra.

Hälsningar Per Kjellén, Kungsbacka.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s