Pengar, pengar.

Hur skall man finansiera skola vård och omsorg? Det har jag just förklarat genom att inte missuppfatta vad som är en budget. Finansiering av skola. vård och omsorg kan ske på olika sätt. Jag håller mig till skattefinansiering och brukarfinansiering. Skattefinansiering betyder att medborgarna överlämnar pengarna till politiken och brukarfinansiering betyder att de som utnyttjar tjänsterna betalar själva. Brukarfinansiering brukar mötas med argumentet att ingen enskild kan ha råd med kostnaderna för en svår sjukdom. Vi har egentligen brukarfinansiering av pensionerna som betalas av det s.k. löneutrymmet, alltså medborgaren avstår från sin lön det som skall användas till pensionering på ålderns höst. Egentligen ingen större skillnad än skattefinansiering utom i det att inbetalningarna skall användas endast för pensionering och inte gå in i budgeten. Brukarfinansiering användes utan klagomål i mindre sammanhang, som den obligatoriska trafikförsäkringen. Den täcker ett helt normalt ansvar för skador förorsakad någon i trafiken. Den täcker också mycket dyra behandlingar till följd av trafikolycka. Den täcker till och med skador förorsakade av smitare eller okänd ansvarig. Så principen finns. Det rör sig alltså om att låta marknaden verka, alltså att medborgarna vill skydda sig mot kostnader som kan slå helt utan vår egen beräkning mot vår egen ekonomi. Omedelbart kommer ett antal försäkringsbolag att utveckla former för försäkringen. En viss press mot regionen blir det när dess ansvar för vården blir ifrågasatt av att försäkringsbolag kombinerar försäkringen med system för vården, från primärvård till avancerad sjukvård.

Vänsterkrafterna kommer att reagera mot begreppet marknad eftersom vänstern tror att marknaden styrs av giriga, laglösa lycksökare. Men nu styrs vården av giriga, fifflare som kallas politiker som mer arbetar med administration än med effektiv vård. Det finns baksidor med allting. (Utom med marknaden som är ett hederligt möte mellan tillgång och efterfrågan.)
Idag röstar 60 procent borgerligt så det kan gå fort med förändringar.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s