Budget

Talmannen skall snart föreslå en regeringsbildare som har ett regeringsprogram som kan räkna med majoritet i riksdagen. Då talar alla om budgeten.Men jag minns inte att den allmänna debatten haft budgeten som ämne. ”En budget är mest allmänt en prognos över framtida planerade ekonomiska utlopp. (Wikipedia).” I den satsen är både ‘prognos’ och ‘framtida’ blåmarkerat för behov av ytterligare förklaring.

Jag förstår att prognos är en gissning. Prognos används också av läkare och det är fortfarande en gissning, baserad på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Jag tror inte att detta gäller den statliga, den kommunala och den regionala budgeten. Den består av en addition av ‘äskanden’ från professionen. En gång för länge sedan råkade jag överhöra ett resonemang från klinikchefer, som jag inte var ämnad att höra. De sa, att de underbudgeterade ständigt därför att om de garderade sig för oförutsedda utgifter och sedan inte utnyttjade budgeten maximalt, på öret, så fick de neddragningar nästa år.

Men budgetarbetet strider också mot en annan princip. Om riksdagen i stor enighet har beslutat att vi skall ha försvar och polis, skola, vård och omsorg, och har angivit villkor för dessa uppgifter, ja då skall riksdagen också se till att regeringen kan skaffa försvar och polis, skola vård och omsorg. Nu skrev jag inte ‘rättsväsen’ och en hel del andra uppgifter. För en politiker betyder det stora rubriker och i intrikata intervjuer att Kjellén förslår slopat rättsväsende, ingenting till åldringar och indraget barnbidrag. I mina förklaringar och försvar mot detta kommer budgetdebatten helt i skymundan och är glömd innan den blev ihågkommen.

Därför kan vi helt slopa debatten om budgeten. Det regeringen föreslår och lovar och som sedan bekräftas av riksdagen skall genomföras. Kostnadens rimlighet och bedömningen av myndighetens verksamhet skall göras innan förslaget läggs fram. När beslutet tas är genomförandet en skyldighet och finansieringen garanterad. Upprepning: När beslutet är taget är genomförandet finansierat.

Vi har en annan debatt där finansministrarna föreslår skatter för det kommande årets kostnader för stat, kommun och region, det är de tre olika finansministrarna ansvarar för åtaganden. En förståndig finansminister lägger in en rimliga summa för oförutsedda utgifter plus att förvaltningarna bör ha en rimlig summa redan i sin balansräkning för oförutsedda utgifter.
Sedan skall det finnas en revision för stat, kommun och regioner under statschefen. Dessa revisorer skal inte vara förtroendevalda. De skall ha hela sin lojalitet bunden till en ‘ahlenius’ utnämnd av en fri från partipolitik statschef.

Självklart är detta en ‘utopi’ enligt partitopparna. För partitopparna är nämligen ‘utopi’ en omöjlig dröm. För mig är en utopi något att sträva efter.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s