Det viktigaste nu är talmansvalet. 2

I Alliansens presskonferens idag kl 11.00 säger Ulf Kristersson att Alliansen har kommit överens med Socialdemokraterna att nominera en gemensam talman. (I Rapport 12.00 sägs att Alliansens kommer att nominera en egen kandidat.) Min första invändning är att Allians och Socialdemokrater inte skall träffa en sådan här överenskommelse då det enligt lagen inte finns plats för att några partier nominerar talmanskandidat. En sådan nominering skall göras av de nyvalda riksdagsledamöterna. De är redan åsidosatt och det är tydligt att partipiskorna skall vina, som tidigare.

Min andra invändning, ja inte precis en invändning, men hur skall denne talman kunna agera. Talmannen skall föreslå en, säger en, regeringsbildare. Hen kan inte föreslå två, det är okänt i svensk författning. Hen kan välja mellan Löfven och Kristersson. Eftersom det socialdemokratiska partiet är störst är det troligt att talmannen föreslår Lofven. Hur skall då Alliansen rösta? Inte på Löfven som de heligt försäkrat skall bort. SD kommer att rösta nej till Löfven och nästa kandidat blir då Kristersson. Det rödgröna blocketRiksdag

röstar nej och SD röstar nej då kan Löfven inte rimligen göra annat än utlysa extraval och regera som expeditionsministär till det valet.

Hur reagerar väljarkåren. Alliansens och Socialdemokraternas trams måste irritera väljarna och då kommer ytterligare 5 procent till SD och motsvarande minskning, den största delen på Alliansen, troligtvis. Samma process som tidigare upprepas och ytterligare extraval och ytterligare 5 procent till SD.
Vad händer nu? Vem vet men jag skulle föredra Alliansens upplösning och partidiktaturens slut. En nyvald riksdag lägger makten hos ledamöterna, inte hos partierna. Partierna blir av med alla bidrag och får bli ‘lobbyorganisationer’ utanför riksdagen.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s