Ta det lugnt

Jag är trött på radio och TV som från morgon till kväll kör program om vilken regering vi skall ha. Och hela tiden är det partiledarna som är centrum i debatten. Ibland hänvisar man parentetiskt till Riksdagen.
Det är Riksdagen som bestämmer. Inte partierna. I sinom tid sammanträder den nya riksdagen. En Talman, som har alla ledamöternas förtroende och respekt för integritet och kompetens, talar med alla regeringsledamöter, som sedan talar med sina kollegor, och som senare till Talmannen framför sin preferens. När talmannen fått en enighet, en stor majoritet i Riksdagen, för en regeringsbildare, så offentliggörs detta genom en omröstning i Riksdagen som visar majoritet för en regeringsbildare.
Sedan börjar det alldagliga arbetet. Riksdagen skall enas om en budget för det kommande budgetåret. Det kan mycket väl bli flera budgetförslag inom Riksdagen och slutgiltigt beslut kommer efter omröstning. Partierna kan ha inflytande i detta genom sin utredningskapacitet och sina ideologiska synpunkter på en budget. Men det är inget parti som lägger fram budgetpropositionen. Det är regeringen som gör detta och möjligheter finns också för grupperingar i riksdagen att lägga fram konkurrerande budgetar och om det finns någon med kapacitet så kan till och med en enskild ledamot lägga fram sitt förslag. Om det förslaget vann så skulle denne ledamot bli historisk.
Riksdagsarbetet och regeringsarbetet skall ske i lugn och ro, och med öppenhet. Det betyder inte att fotografer och journalister skall klättra på varande för att få en intervju av någon ledamot. Ta det lugnt.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s