Regeringsbildning

Efter valet skall riksdagen välja talman. Nästa moment är att talmannen meddelar svenska folket att riksdagens ledamöter har beslutat att föreslå X till regeringsbildare. Detta skall bekräftas av Riksdagen i ett plenum där samtliga ledamöter skall rösta Eftersom riksdagens partier till talmannen redan bekräftat kommer de att rösta så här: V – Nej, S – nej. MP – nej. M – ja, C- ja, L – Ja, KD – ja. SD – avstår. X kommer då att bilda regering.
X har då enligt Regeringsformen74 full frihet att välja sina ministrar i regeringen. Ingen annan har något att säga i denna fråga. Säg att X väljer ministrar från alla riksdagspartier plus ytterligare 3 från vardera allianspartierna. Det blir en så kallad samlingsregering och när den väl är vald och accepterad av de ingående ministrarna så blir det inget käbbel om vem som stödjer sig på vem. Alla blir en enhet, regeringens beslut är regeringschefens, även kallat kollektivt beslut.

Även om X väljer sina ministrar enbart ur X:s parti så blir det så, därför att X väljer sina ministrar utan inblandning från någon annans idéer.

Av verklighetsuppfattning och anständighet kommer X att välja sina ministrar ur Alliansens partier därför att dessa var X:s stöd från början och att frångå detta skulle betyda att ha en regering som i Riksdagen skulle mötas av ständigt käbbel.

X´s regeringen kan i Riksdagen mötas av ständiga motgångar ibland från S ibland från SD. X kan då välja att avgå och då skall S och SD bilda regering eller får extraval utlysas. En sådan regering har majoritet i Riksdagen. Företrädare för S och SD har på förhand förklarat att en sådan koalition är utesluten. Då är lösningen extraval men det har båda dessutom sagt tidigare att de inte vill ha.

Alla vet därför att summan av allt detta blir att X får regera mandatperioden ut i lugn och ro utan att behöva förklara stöd från vare sig S eller SD. X kan få utstå upprepade misstroendevotum men då måste den som väckt misstroende också få majoritet för det i riksdagen och sedan, om vinst, bilda en regering. Detta skräckscenario vill alla undvika.

Jag tror att X heter Ulf Kristersson, men X kan faktiskt vara vem som helst ur Alliansen. Den personen har fullt stöd av Allianspartierna, det har Talmannen redan utrett innan Talmannen förslog regeringsbildaren för riksdagen.

Förmodligen har jag fullständigt fel eftersom denna för mig självklara tillämpning av Regeringsformen aldrig framförts av dem som bestämmer.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s