Liberalismens ekonomi.

Det enskilda ägandet är den fasta grunden. Där det enskilda ägandet respekteras och accepteras som en mänsklig rättighet (som det faktiskt är) så är också det enskilda ägandet grundbulten i alla demokrati. Det går inte att tänka sig att folket i allmänna, hemliga val ger någon eller några rätten att mot ägarens vilja ta dennes ägodelar, mark eller pengar eller vad det vara månde. Detta visar att dagens beskattning är frivillig av den anledning att den är beslutad av en riksdag tillsatt i allmänna, hemliga val.  Att vi har så höga skatter beror på att väljarna inte reagerar för liberal ideologi. Beskattningen i Sverige närmar sig den punkt som nu drabbar t.ex. Argentina. Paternalismen har gått så långt att utdelning av fria semesterveckor anses vara lämpliga argument för skattehöjningar.

Liberalismens uppfattning om arbetet är också avgörande. Arbetets specialisering är orsaken till välståndsökningen i hela världen. Tidigare ekonomier har varit självförsörjning. Varje enhet skulle vara självförsörjande. Varje jordbruk skulle först och främst försörja de som bodde på gården. Undan för undan utökades försörjningsplikten till större områden och orsaken var framför allt försvaret och administrationen. Dagens jordbrukare är enproduktsproducenter. Undantaget från detta är kuriosa och turistattraktioner. Industrin utvecklas till råvaruproducenter, till insatsvaror, till konsumtionsvaror och sedan en tjänstesektor med distribution och detaljhandel.

Ju mer denna ekonomi utvecklas desto svårare blir det för extremister att utveckla sina förtryckarsamhällen. Att Socialdemokraterna, och ibland V, hävdar att Sveriges välstånd och demokrati är deras förtjänst är en farlig och felaktig uppfattning. Den liberala ekonomi har också betydelse för idén om allas likhet i rättigheter och värdighet. Vem sätter sig i sin bil och undrar vilka religioner, vilka raser, vilka kön, vilka sexuella preferenser alla de personer har som är involverade i att framställa en bil. Jo, de finns som undrar om alla fått en rättvis lön. Jag kan trösta dem med att ingen biltillverkning finns i de länder som inte fått början till en medelklass och som lämnar fattigdomen. Det finns undantag, de länder som tvingar folk att arbete och som bestämmer lönen för dem.

För demokrati och välstånd är den liberala ekonomin ett villkor.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s