Nyliberalismen

Sätter på TV 2 Fokus och kommer rakt in i en debatt från vänster, till exempel vad är ‘nyliberalism’. För mig blir det prat från några som inte bryr sig om definitioner av enkla ord eller betydelsen av demokrati.
Enligt dessa debattörer finns klassamhället och överklassen är ‘toppen på samhället’, en elit som är utbildad, en elit som har rika föräldrar och som ärver sin makt genom kontroll av nationens kapital. Arbetarklassen är kroppsarbetare med låg utbildning och som ofta kommer från socialt utsatta familjer. Jag undrar om Socialdemokratiska Partiet går med på detta.
Men underligast är uppfattningen om demokrati. Grunden för demokrati är att acceptera alla människors lika värdighet och lika rättigheter. ‘Lika värdighet’ kan inte annat betyda än att skilda klasser inom mänskligheten inte finns och att alla människor måste respekteras i sin egenskap att vara människa. Detta helt oberoende av kön, ras eller religion. ‘Lika i Rättigheter’ blir lite svårare därför att nationsbegreppet ger möjligheter till olikheter. De rättigheter som åsyftas måste vara de negativa rättigheterna, alltså de rättigheter och den respekt som varje makthavare kan tillämpa utan att kunna hänvisa till ekonomiska villkor.
Detta gör att det inte får finnas privilegierade personer i en demokrati. Rika människor får inte ges privilegier som inte andra människor har. Om du anser att rikedom är ett privilegium så måste du peka på vilka orättvisor, eller olagligheter, som den rike har sin rikedom att tacka för. Liberalismen, gammal som ny, har i sin paroll orden Frihet, Jämlikhet och Broderskap. Liberalismen kräver jämlikhet och accepterar inte att individer, och stater med för den delen, skaffar sig fördelar, vare sig ekonomiska eller kulturella eller politiska.
Så om äganderätten. Föredragshållarna (två stycken) skiljer på privat ägande och gemensamt eller kollektivt ägande. Detta är ju märkligt därför att gemensamt ägande och kooperativt ägande är privat ägande. Stöd för detta finns i Deklarationen om de mänskliga rättigheterna. Du har rätt till ägande, ensamt eller tillsammans med andra. Att Kamprad personligen ägde IKEA stämmer med de MR och att Nordea ägs av tusentals aktieägare stämmer med de MR . I en Bostadsrättsförening har du ett kollektivt ägande. Men hur är det med COOP?. Definitionen på ägande är att du har oinskränkt förfogande över det du äger. Du skall alltså kunna sälja det du äger. Kan du sälja din andel i COOP? Eller kan du ens sälja din andel i ett kommunalt bostadsbolag. Nej. Statligt eller annat politiskt ägande kan du inte göra enskilt ägande gällande.
Vänstern vill utveckla statlig ägande. Dels genom att göra detta ägande aptitligt genom att kalla det gemensamt och ibland offentligt ägande. Tyvärr har denna form av ägande överallt där det tillämpats misslyckats. Endast en person som är oemottaglig för verkligheten kan kalla Nordkorea, Cuba och nu Venezuela för idealstater.
Jan Björklund fick frågan varför Liberalerna som förespråkar en i alla avseenden förstklassig ideologi endast uppnår 5 procent av väljarkåren. ????
Svaret kan kanske vara, att Sjöstedt anser att V låter alla ta del av konsumtionens lycka, Löfen går fram med parollen Frihet, Jämlikhet och Solidaritet. Moderaterna, Centern och KD prisar den enskilda äganderätten och de Mänskliga Rättigheterna och Demokratin.
Det är bara SD som står utanför efter som V och S anser partiet vara nazistiskt vilket betyder att Produktionsmedlen skall ägas gemensamt av folket, Folket skall leva klasslöst utan segregation som löses genom att alla skall tillhöra den rena ariska rasen. Detta är SD:s verkliga program som Åkesson ständigt förnekar. Någon ljuger eller så kan sanningen vara två.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s