Ny regering

Efter valet skall Riksdagen inom sig välja en talman + vice talmän. Ingenting säger att talmannen skall komma ur ett bestämt parti.  Talmannen skall förhoppningsvis, och eftersträvansvis, ha hela riksdagens förtroende.

Talmannen skall kalla partigrupper till överläggning. Vilket borde vara ett lagbrott. Riksdagen skall så småningom utse en regeringsbildare. Eftersom talmannen skall väljas inom riksdagen så borde regeringsbildaren också väljas inom riksdagen utan inblandning från utomstående särintressen, som de politiska partierna. Värt att undersöka och se om en smart talman kan vaska fram en regeringsbildare, som i sig är kompetent och med oförvitlig vandel, och som kan ena riksdagens ledamöter om en kommande regering.

Misslyckas detta fyra gånger så skall val till riksdagen hållas.

Det finns inga problem med detta. Utom ett. Att få en talman som kan hålla partiledarna utanför processen.

Det går inte att gå runt dessa regler med motiveringen att ett val kan ge samma resultat eller att det är så dyrt med val. Sådana saker måste riksdagsmän och partiledare tåla.

En intressant bieffekt är att ett sådant val endast gäller till riksdagen. Det kan bli en helt annorlunda atmosfär kring ett sådant val när regioner/landsting eller kommuner inte är i bilden.  Gemensam valdag är i sig ett otyg, men det är en annan historia.

 

 

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s