Sveriges framtid

SvD Sifo visar S 25,4, V 9,5 och MP 6,1. Om S vill ha en regering S+V kommer MP att backa ur. Om S vill ha en regering endast S så kommer V och MP kanske att stödja den men det räcker inte om SD + Alliansen säger nej. Kvar blir då M 17,6, C 10,3, L 5,9 och KD 4,7. Om SD säger nej så går bollen tillbaka till kombinationen S+SD men båda partierna förnekar sådant samarbete. Så förmodligen så lägger SD ner sina röster och S, V, och MP har inte majoritet och kan därför inte stoppa Alliansen även om S. v och MP skulle vara större. Sådana är reglerna.

Så det ser ut som det blir Alliansen med motstånd från en gnällig S, V och MP men en mysande SD som vet att de nu har den effektiva makten eftersom Alliansen i riksdagsarbetet inte kan regera om SD inte stöder. En Alliansregering kan inte bli en bra regeringen om inte en hel del partiledare helt ändrar attityd. Om de inte gör det så blir det igen en DÖ situation eller ett författningsenligt nyval. Ett sådant nyval blir spännande därför att väljarna inser att det inte går att få en majoritetsregering utan att SD utplånas och att samtliga SD väljare går till antingen Socialisterna eller kapitalisterna. Är det troligt?

Om M väljer att gå till S så kommer V att gå emot och S’s väljarkår kommer att sätta stopp. Om C och L går till S kanske V accepterar men C och L måste ge upp sina principer och kan emotse en utradering i nästa val.

Felet ligger i Regeringsformen 74. Alla de partier som håller på monarkin kan be kungen hoppa in. Det är liktydigt med uppror och straffbart. Då återstår bara att tillsätta en expeditionsministär av jurister och byråkrater och förbereda en ny författning klar om 4 år.

Den författningen måste bli demokratisk enligt FN:s definition. Den måste eliminera partiernas maktposition och överlämna den till Riksdagen (allt i enligt med en klar definition av vad demokrati är). Verkar det konstigt? Inte alls. Det betyder bara att Sverige får en författning som alla de andra EU-staterna.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s