Stackars Trump igen

Från europeiskt håll framförs anmärkningar mot USA/Trump för att använda sitt finansiella övertag för att skada Iran.  Men sällan/aldrig ser jag någon som vill diskutera Trumps bevekelsegrund. Trump tror att Israel har rätt i sina uppgifter om att Iran hela tiden svikit i avtalet med EU, Kina, Ryssland och USA. Därför har USA lämnat avtalet och infört sanktioner mot Iran med parollen*Iran skall aldrig få bli en kärnvapenmakt”.

Trump hotar med 25 procent tull på europeiska bilar. Jag har hört att detta gällde kinesiska bilar, men jag hör ju inte allt.  Däremot har jag läst att USA:s chefsförhandlare om handelsvillkor i Buenos Aires erbjuder alla, även Europa, ett frihandelsavtal 0 tullar, 0 tekniska handelshinder, 0 subventioner av export. Därefter tycker jag mig höra samma uttalande i TV riktat direkt till Juncker. Varför tar ingen till synes vara på detta?

När det gäller biltullar så tar sedan länge EU 10 procent på USA-bilar. I övrigt är EU inget frihandelsområde. Detta skall inte förväxlas med att EU har en inre marknad utan tullar. Men mot omvärlden har EU det. EU:s budget består till 11 procent av tullintäkter. Betänk då att tullar betalas av EU:s egen befolkning. Det är en dold beskattning av dig och mig. Och ökade priser för Sveriges fattiga.

Det är så viktigt att vi vanliga medborgare måste lära oss vad som är sant och falskt. Har vi inte journalister till just detta. Varför är det ingen debatt om vad som är sant och falskt om Iran  och om frihandel.

Och varför hor inte jag något i valkampanjen om att Ryssland för närvarande driver ett krig i Ukraina. Är det sant att det är ukrainska frihetskämpar med vapen från Kina och USA som kämpar mot repressionen från den ukrainska regeringen?

 

 

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s