Arbetsförmedling

Andreas Bergström och Lars Calmfors, båda knutna till Fores, en ‘liberal’ tankesmedja, har skrivit en kolumn i SvD den 24 Augusti om att lägga ner Arbetsförmedlingen eller inte. Både artikeln och Fores hemsida visar en märklig uppfattning om företagande. Möjligheten för en arbetsförmedling skildras närmast som omöjlig och de byråkratiska, politiska och finansiella omständigheterna uppges vara oöverstigliga.
Som om ‘headhunters’ för en typ av anställningar inte fanns. Som om Bemanningsföretag inte fanns. Själv fick jag jobbet genom rektorn på handelsinstitutet, och jag är säker på att den servicen från skolan var gratis. Själv har jag drivit företag och anlitade tidvis ett konsultföretag för hjälp med anställningar. Så detta är inget nytt och märkvärdigt.
Ett företag, och en kommunal verksamhet, kan behöva anställa folk med en viss kompetens. Överallt finns det någon som känner till sådana behov och specialiserar sig och har ett register på företag som söker och ett register på arbetssökande med en viss kompetens. Så det är inget problem för myndigheter och professorer.

Det enda som behövs är att avskaffa lagen som förbjuder förmedling av anställningar mot ersättning. Avskaffa den lagen och låt åren gå. Det tar nog tio år för att i Göteborg få fram ett heltäckande nät av förmedlare. Det borde inte vara ett problem efter 60 år av värdelös byråkrati.
Laissez faire.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s