Vinster i välfärden

I Ring P! den 22 augusti fick Ulf Kristersson en fråga från en dam som i 20 år bollats fram och tillbaka inom sjukvården och var fortfarande inte frisk. Frågan var: På vilket sätt förstärker kösystemet resurserna för sjukvården? För hennes del har alla olika köer förorsakat fler behandlingar, orsakade av dröjsmål, och detta måste ju minska resurserna i sjukvården?

Förutom att sjukvården är något av det mest byråkratiska i det svenska samhället – det märks tydligt i debatten inför valet. Det är bara politiker som pratar. Aldrig får jag lyssna till ‘professionen’, vilken den nu är. Det kanske inte är personalen, läkare, sköterskor av alla kategorier, administrationspersonal? Det är definitivt inte politiker, valda på helt andra grunder än sin finansiella, administrativa och vårdande specialkunskap.

Är vårt verkliga problem fixeringen vid Jonas Sjöstedt när han så förtroendefullt talar om ‘vinster i välfärden’. Ekonomer talar ju om att alla verksamheter måste gå med vinst. Enskilt ägda verksamheter måste täcka sina kostnader genom sina intäkter. Det är ägarens viktigaste uppgift. Offentligt drivna verksamheter har egentligen ingen ägare men måste ändock täcka sina kostnader med intäkter.  Men avsaknaden av ägare gör att kostnaderna inte utsetts för prövning och intäkterna kommer på politisk väg utan att ersättning provas.

Det är ingen filosofisk eller moralisk fråga om vilket system som är bäst för patienterna. Det är en företagsekonomisk fråga. Att en fri marknadsekonomi leder till missbruk av patienterna och till kriminalitet hos vinstgiriga ägare, som dessutom skattefuskar, är en lögn. Bakgrunden till  den lögnen är att kunniga och professionella företagsledare anses vara människor med alla  brister som vi människor har. Politiker däremot arbetar utan vinstintresse för allas bästa och blir därmed en garanti för en allmännyttig vård. Hur visar detta sig i verkligheten?

 

 

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s