Narkotikan igen

Jag har just lyssnat på Anders W Jonsson tala på Axess TV om vilka droger som vi skulle kunna acceptera. Vänligen acceptera, att efter att ha lyssnat på ett föredrag utan att ha gjort några anteckningar så är det väl helt säkert jag missuppfattat en hel del. Vänligen korrigera mina feluppfattningar.

Anders W Jonsson berättar att Sverige har en mycket dålig statistik av antalet dödsfall på grund av narkotikamissbruk. Sverige är sämst i Europa. Orsaken är en uppfattning att missbruk är ett socialt problem och inte ett medicinskt problem. Därför är det socialtjänsten som tar första stöten när polisen hämtar in personer med alltför svår konsekvens av sitt narkotikabruk. Det skall i stället vara sjukvårdens uppgift, och uppgiften skall vara att vårda, inte att straffa.

Anders vill betona två sidor av narkotikabruket. Den medicinska och den kriminella. Dessa två sidor får inte blandas ihop. Den medicinska måste lämnas till sjukvården och den professionen, den kriminella till samhällsvetarna och den professionen.

Jag har skrivit några inlägg på Connect om narkotika, som hittills mötts av tystnad. Kanske för att Connect inte läses av någon. Min bakgrund är den att en spansk journalist på 70-talet övertygade mig om den sociala betydelsen av narkotikan. Han talade mest om resten av världens ansvar för det som hände i norra Sydamerika, mest i Colombia. Colombia började då utkämpa ett krig för att behålla kontrollen över hela det nationella territoriet. Det kriget har först nu avslutats, förhoppningsvis. Tänk er att hela Götaland kontrollerades av knarkgängen. Skulle vi kunna kalla det en bagatell?

Vad är det för ansvar då som resten av världen har för eländet i Colombia. Jo, framför allt USA men också faktiskt hela världen konsumerar narkotika och genom kriminalisering till ett överpris som ger narkotikamaffian enorma intäkter. Pengar som räcker till deras egna arméer, som räcker till en globalt organisera distribution, som räcker till en omfattande korruption av tull, polis och politiker, till finansiering av politiska idéer, de som anser våld vara berättigat. Afghanistan förser världen med 90 procent av heroinet. Se på regimen i Afghanistan och landets problem. De problemen är narkotikarelaterade inte politiska.

Skadan av narkotika är säkerligen mindre medicinsk än socialt. Styrkan hos kartellerna kommer från kriminaliseringen. Utan kriminalisering inga överpriser. Utan kriminalisering en betydande inkomstkälla för demokratiska regeringar.

Just i dagarna har landet sett bilar som brinner. Några säger hurtfriskt att bättre bygga bilar än bränna bilar. Andra säger att poliserna skall bli fler och lagstiftningen hårdare. Finns det en tredje väg? Anders? och Centern?

 

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Narkotikan igen

  1. Fnatte skriver:

    Mao. släpp narkotikan fri?

    Gillad av 1 person

  2. Liberaliseringsvågen som sköljer över världen är ett bevis på att man har gett upp kampen mot narkotikan. Som fd. missbrukare anser jag naturligtvis att det är helt åt helsike. Bra skrivet!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s