Tak över huvudet

De flesta partier accepterar begreppet ‘marknad’. Den enkla betydelsen är mötesplatsen för säljare och köpare. En del lägger in betydelsen ‘marknadskrafter’. Gärna det, men begreppet marknadskrafter är resultatet av parternas möte på marknaden. En del anser att ‘marknaden’ är något negativt. Men varför det? Någonstans och på något sätt måste säljare och köpare fä kontakt, annars händer ingenting. En del anser att ‘marknadskrafterna’ är något som skadar de svaga i samhället. Men varför det? Om en svag säljare möter en stark köpare, betyder det verkligen att den svagare förlorar på affären? Den svage säljaren kanske tjänar mer än förväntat på mötet med den starke. Den svage säljaren måste känna att avtalet är frivilligt. Den som känner sig i en tvångssituation måste lära sig att säga nej. Men just det är så svårt. Någon måste lära den svage att det aldrig finns förtvivlade situationer, det finns bra förtvivlade människor. Det är svårt, men ta det lugnt.

Ett fåtal personer accepterar den fria marknadsekonomin. Därför att den bygger på att fria människor träffar avtal. Men om det inte finns fria människor – ja då finns faktiskt inte någon fri marknadsekonomi. Det är inte den fria marknadsekonomins fel, det är något annat fel. Varför skall en människa inte känna sig fri om det inte är någon eller något som tvingar henne? Frihet från tvång är alltså villkoret för fri marknadsekonomi. Så läs då Biskop Thomas Frihetssång, googla den. Den är från 1400-talet och ännu har vi inte lärt oss frihet. Kanske får vi aldrig Fri marknadsekonomi, men det är vårt eget fel i så fall.
Börja med Bostadsmarknaden. Var och hur möts säljare och köpare. Eftersom det finns olika boenden så finns det också möjligheter till mängder av mötesplatser. Annonser i tidningen, annonser på nätet, mäklare och agenter i olika former. Att bostadsmarknaden är speciell med mängder av regleringar och större efterfrågan än tillgång borde inte vara ett hinder utan snarare en stimulans till aktiva mellanhänder. Bästa medlet mot ojämnhet i tillgång och efterfrågan är en livlig marknad med många mellanhänder. Rädslan för att en livlig marknad betyder högre hyror är ogrundad. Se vad folk betalar idag trots regleringar och hyresgästföreningar.

Så kommer den konstiga föreställningen hos både politiker och bostadssökanden att billiga hyresrätter är en social rättighet. Hyresrätter är den dyraste och mest exklusiva bostadsformen. Men hur skall en ungdom få råd att hyra en lägenhet och kunna lämna sitt barndomshem. Jo det skall de göra när de får råd. Skall ungdomar då tvingas att bo kvar hemma trots att dom inte vill. (Fråga vem som tvingar och vad ungdomarna vill). Det finns massa andra sätt att lösa sin bostadsfråga.

Sociala bostadsprogram kan kommuner ägna sig åt genom att upplåta tomter till egnahemsbyggande. Du bygger själv, eller med kompisar, eller med hjälp då och då, eller med monteringsfärdigt. Kommunens byråkrati stoppar vid tomten och inser att det inte är någon katastrof om en Hallandslänga ligger bredvid en Fiskarstuga eller ett klassiskt svenskt torp.

‘Laissez faire” betyder låt dom jobba. Det samhället har visat sig framgångsrikt. Stat och kommun skall ägna sig åt byråkrati och irritera folk. Se upp för välfärdsstaten och skydda välfärdssamhället, lär dig skillnaden.

Allt detta skrev jag för att Peter Eriksson, vår bostadsminister, sa att ‘vi’ bygger fler hyresrätter än någonsin, och billiga är de, varför klagar ‘vi’ då? (Börja att klara ut vem ‘vi’ är. Jag varken bygger eller klagar.)

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s