Skolan

SVT 2hade ett entimmes program om skolan. Fridolin och Björklund på plats. Borlänges kommunalpolitiker som hanterade skolan, representanter för lärarfacket, avhoppade lärare, ingen aktiv, representanter för eleverna.

Men inga rektorer. Rektorerna nämndes annat än i förbigående och rektorernas uppgift i skolan togs inte alls upp.

Det är förmodligen samma sak i hela Sveriges offentliga sektor. Ledningen sköts av politiker. Ledningens avgörande roll i hur en verksamhet fungerar anses måste skötas av politiker. Politiker, kommunalt och statligt, väljs på sina partisympatier och detta anses vara tillräcklig kompetens för de flesta arbetsuppgifter. Men de politiska kandidaterna är generalister inte specialister.

Liberalismens idé i näringslivet är det enskilda ägandet och arbetsfördelningen. Inget samhälle skulle gå framåt om alla skulle göra allt själva. Vi måste ta hjälp av andra, och både du och andra måste se till att bli så bra som möjligt i just din uppgift. Det enskilda ägandet betyder att värdet av ditt arbete tillfaller dig.

Rektorer borde äga sin skola. Men det synes inte möjligt. Men möjligt är att rektorer har den mentalitet som en ägare har. Rektorn skall vara den specialist som kan se till att de samlade lärarna, lärarkollegiet, var och en i sin uppgift ser till att just deras skola är den bästa, i värsta fall den näst bästa, i sitt samhälle.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s