Makt åt Riksdagen

Ring P1 idag säger en röst: ”Det ¤r fel på det politiska systemet. Inget block kommer att få majoritet. Varje röst på ett parti betyder att den rösten aldrig kan göra sig hörd när riksdagen sammanträder och alla ska jämka ihop sig.

Om valet skedde i enmansvalkretsar och kandidaten till riksdagen valdes efter kompetens och kvalitet (vandel numera okänt kvalitetsbegrepp) så skulle riksdagsledamoten vara vald på egna meriter, även om kandidatens kampanj grundade sig på ett politiskt parti. Även andra intressen skulle kunna sponsra oberoende kandidater.

I riksdagen sedan skulle riksdagen inom sig välja en talman, som hade till uppgift att värna om Riksdagens funktioner och leda dess arbete. Grupper skulle kunna bildas men inte längre på partitillhörighet utan på gemensamma intressen och uppfattningar. Riksdagens grunduppgifter är onekligen lagstiftning och bevillning, alltså att förse regeringen med medel för att sköta administrationen.

Snacket om röstboskap upphör och riksdagsledamoten kan återvinna sin status och sin respekt.

Bort med subventioner av politiska partier. Varför skall en centerpartist med sin skatt bidraga till Vänsterpartiets kassa och varför skall en vänsterpartist bidraga till Centern. Det är ju absurdt. Partierna får bli opinionsbildare och kritiker. Pengar får de skaffa hur de kan. Förr i tiden var kommunisterna finansierade från Moskva men lyckades ändå inte ta makten. Vi får inte vara så rädda för ‘intresset som styr’. LO får ju finansiera ett parti redan nu. Principen finns.

I förlängningen medför detta en ny författning. Det är inget problem. 1809 års Regeringsform snickrades ihop på 2 veckor. Tror du mig inte så läs ‘Wördsamt memorial’ underteckna den 2 juni 1809 av Grundlagskommittén och dessa sekreterare. Nu kan vi t.ex. kopiera Finlands författning och ändra det nödvändigaste och ha ett förslag på en dag som kanske också kan stå sig i 150 år.

Inse att politiken trampar vatten. Vi väljer mellan 10.000 poliser, 12.000 poliser, 15.000 poliser och 20.000 poliser utan att förstå att det inte är riksdagen som bestämmer antalet poliser. Det är en duglig Rikspolisstyrelse. Riksdagen har att bedöma Justitieministerns äskande om medel som innehåller finansiering av polisen. Riksdagen skall granska rimligheten och hålla ett finger i ögat på administrationen.

Paroller: Makt åt Riksdagen. Frihet, Fred och välstånd.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s