Frihandel en del av Friheten

Text-TV meddelar att EU kommer att införa tullar på el-cyklar. Anledningen är att europeiska tillverkare anser att kinesiska el-cyklar är för billiga.
Det finns då anledning att påpeka idén med frihandel. Den producent som tillverkar de billigaste och bästa varor skall få göra det. Varför? Jo, erfarenheten visar att frihandeln stärker ekonomin inom ett land och ännu mer globalt. Det anses bland många ekonomer att frihandeln är den främsta förklaringen till att fattigdomen globalt kontinuerligt minskar.
Jag tror mig kunna komma ihåg att EU energiskt protesterade emot att USA-producenter av stål och aluminium lyckades få Trump att inför importtullar. Tullarna skulle nämligen betalas också på import från EU. Om EU var för frihandel så skulle EU tagit bort importtullen på USA-tillverkade bilar, som är 10 procent. I stället införde vi tull på Harley-Davidson bensindrivna cyklar på 25 procent. Jämför detta med tullen på kinesiska som föreslås till mellan 25 och 85 procent.
Frankrike var ett ledande land för fysiokratin – att jordbruket var den enda viktiga näringen och att handel och industri ingenting bidrog till världens välstånd. Detta har sitt spår än idag och ett exempel är att jordbruket i EU är beroende av importtullar och subventioner. Konsekvensen är t.ex. att svenskt mjölkpulver levererades till subventionerade priser till Afrika och konkurrerade ut det afrikanska jordbruket. Kanske är det fortfarande så. Afrika lyckades därför aldrig att utveckla ett rationellt jordbruk och fattigdomen och olika strukturer i samhället hindrade äganderättens tillämpning. Konsekvensen av detta är att vi har en ström av migranter som inte kan försörja sig i de underutvecklade afrikanska staterna. Inte ens vår fina demokrati lyckas få fotfäste där.
Det sorgliga med EU är att demokrati och liberalism är en tunn yta och tron att bara vår export skapar rikedom och importen tär på oss. Om det är så, att vår export skapar rikedom, varför skapar inte afrikansk export rikedom för afrikaner? Det beror på den häpnadsväckande okunskapen. Vi européer förstår inte att export och import är samma sak. Om ingen importerar går det inte att exportera. Och Afrikas export till oss är lika viktig för dem som vår export till dem. Samma sak gäller för importen.
Det talas så mycket om rasism. Redan för länge sedan, kanske 70 år sedan, begrep alla att det egentligen inte finns några raser (utom för hundar). Alla människor är lika i värdighet och rättighet. Signaturen George Orwell formulerade idén som att alla människor är lika men några är mer lika än andra. Det uppfattades som en kvickhet av våra intellektuella och uppfattades inte alls av oss andra. Men det är rasismen i ett nötskal.
En konsekvens är att EU anser att frihandel är en rättighet för alla men mest för oss.
Liberalismens moteld är kapitalismen som är äganderätt och fri marknadsekonomi. Den leder bevisligen till bättre välstånd för alla och är förutsättningen för demokrati och välfärd. Kapitalismens baktalas effektivt av de verkliga rasisterna vilket är vårt samhälles verkliga tragedi.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s