Mer författning

Jag fastnar mer och mer i tankarna om

dels bort med alla offentliga bidrag till politiska partier

dels att varje medborgare har rätt att kandidera till riksdagen.Var och en skall nominera sig själv utan krav att tillhöra ett parti eller nomineringsgrupp. Valkretsarna skulle kunna bli kommuner och antalet kandidater per kommun beroende på invånartalet i kommunen. Säg att Stockholm får skicka 20 ledamöter och antalet frivilliga kandidater blir 5 000, hur skall det gå till? Om var och en får bekosta sin egen kampanj och själv bekosta sitt namn på den lokala valmyndighetens valsedel, så tror jag antalet kandidater sjunker till max 500. Eller skall en valsedel vara alldeles blank och den röstande får skriva i namnet på sin kandidat? Eller den rostande trycker upp sin egen valsedel?

Det viktiga är att riksdagsledamöterna är valda av folket, av individer, och inte av partiorganisationer.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Mer författning

 1. Fnatte skriver:

  Är inte tanken att man skall bli nomenerad på ett partis lista om man vill komma in i riksdagen?

  Gilla

  • 1147kjellen skriver:

   Det tror jag inte. enligt författningen har varje röstberättigad rätten att kandidera. Enligt vallagen har endast etablerade partier rätten att få valsedlar tryckta av staten och det gör att en ensam oberoende kandidat måste bilda ett parti egentligen enbart på principen om betald tryckning av valsedlar. Skulle kunna ordnas med annan indelning av valkretsar. Förmodligen har de praktiska problemen och oviljan mot ett system med enmansvalkretsar lett fram till partiorganisationernas makt i svensk demokrati. Börja med att ta bort alla bidrag till partierna och låt utvecklingen visa vägen.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s