Rättsstaten

Gå in på https://kvartal.se/ och läs ‘Juridiken spänner musklerna’ av Jacob Heidbrink. Artikeln handlar konkret om den så kallade gymnasielagen. För mig blir artikeln också ett starkt inlägg om Regeringsfomen74 och den svenska tillämpningen, eller brist på tillämpning, av ‘The Rule of law’, Rättsstaten.
Jag har en känsla av att rätt många tycker att debatt om Monarki är onödig. Vi har ju en Kung nu som är vår symbol för Sverige och helt utan politisk makt varför vår Monarki stämmer med demokratins krav. Den debatten eller den uppfattningen om monarkin är inte riktig, men den har fått stöd av statsmakten och därför blivit en sanning. En sanning av typen att alla kan väl se att solen går upp på morgonen och ner på kvällen. Självklart vet många att så inte är förhållandet utan allt beror på att jordaxel lutar och jorden snurrar men det är ju så komplicerat. Varför inte ta att solen går upp var morgon för sanning för det gör den ju. Alltså, gnäll inte om Monarkin alla vet ju att vi har en Kung, en kungafamilj och småsessor och en och annan prins. Det är sanningen.

Jacob Heidbrink analyser tillkomst, uppbyggnad och tillämpning av den s.k. gymnasielagen. Migrationsdomstolen i Malmö förklarade att lagen inte gick att tillämpa i ett fall men tillämpar den lika fullt i ett annat fall. Allt bygger på tillämpningen och förståelsen av Rättsstaten. Det partipolitiska etablissemanget i Sverige hyllar principen att Riksdagen är folkets företrädare och lagstiftare. Vad folket vill eller tycker gäller mer än vad lagen säger. Den svenska juristkåren vacklar och majoritetstänkandet i tillämpning av lagar har stöd.
I den europeiska debatten har eller är Polen och Ungern i blickpunkten därför att de anses gå emot gällande demokratiska principer. En sådan princip är domstolarnas oberoende från partipolitiken. Att Sverige i detta avseendet är betydligt mer klandervärda en Polen och Ungern tas ibland som en förolämpning och ett bevis på okunskap. Detta håller på att luckras upp och kanske mycket på grund av gymnasielagen.

Regeringsformen74 är en bedrövlig skapelse som måste bytas ut. Dels för att den inte är demokratisk men värre ändå därför att den är moraliskt undermålig. När är Sveriges medborgare mogna för att låta Rättsstaten bli en del av en valkampanj?

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s