Att äta 80 procent

Redan nu på morgonen, innan Isabella Lövins tal, meddelas att MP föreslår att 80 procent av Sveriges livsmedelskonsumtion skall produceras i Sverige. Detta är kritik mot svenska livsmedelsproducenter att de ej producerar spannmål i tillräcklig mängd och kvalitet, att deras köttproduktion är för liten och för dyr, och att vi i allmänhet inte vet hur mycket eller litet det finns i produktionsstöd, av staten indirekt garanterade ersättningar för skördeskador. Kan det vara så, att svensk produktion hämmas av att kraven på frihet från kemikalier och mediciner. MP ställer stora krav på en kontrollfunktion för att genomföra rent tekniskt denna ökning till 80 procent.

Sverige har naturliga förutsättningar för jordbruk. Skogsbruk är inte livsmedelsproduktion. Klimatet är inte gynnsamt för livsmedelsproduktion, torka och blöta ställer till mest besvär och sällan inträffar en gynnsam blandning av naturens naturliga uttryck. Även gruvdrift är jordbruk och kraft genom vattenfall.
Jordbruk är uppdelat på många tveksamheter och politiker bör lämna till jordbrukaren att avgöra vilken inriktning av produktionen som är den bästa. Konsumentens val i affären anvisar vilka varor som skall säljas.

Det är inte någon konsumentfientlig organisation som tvingar oss att äta apelsiner i juli månad. Det är transportindustrin som gjort det möjligt att transportera frukt från södra halvklotet till oss.

Hans Rosling har bevisat för oss att hälsan förbättras för alla medborgare, att fattigdomen bekämpas genom arbete och inte genom åtgärder. Att levnadsstandarden stiger och att fler människor är lyckliga i dag än igår. Om livsmedel som duger i resten av världen så bör den duga hos oss. Alltså skall livsmedel produceras där det produceras bästa och billigast. Det är en fördom hos oss att resten av världens livsmedel strävar efter att vara dyrast och sämst för att gynna ett fåtal rika. Avgörandet av en varas kvalitet och pris skall avgöras av konsumenten och inte av någon politiker.

Köp mat där den produceras bäst, må det vara Norge, Finland, Estland, Lettland, Litauen,Polen, Tyskland och framför allt Ryssland, det spelar ingen roll. Skulle det vara Grekland, Italien och Spanien spelar heller ingen roll. Skulle maten komma från ett land som jag inte nämnt, spelar ingen roll. Det som spelar roll är att fria människor, utan tvång, handlar från andra fria människor som frivilligt säljer till villkor som ger ömsesidig nytta.

Detta tror våra politiker är omöjligt och de vill att endast politiker skall bestämma när, var och hur. Rösta inte på dem.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s