Partidiktaturen

Förslaget om talmannen som kom från Moderaterna i veckan är det viktiga förslaget. Även om Regeringsformen74 är urusel så måste den följas ända tills den ändras. Alltså, en sann liberal måste följa de lagar som är gällande, även om hen ogillar dem.
Författningen säger att talmannen skall väljas inom riksdagen. Det betyder, att det är riksdagsledamöterna och inte de politiska partierna som skall nominera och välja. Riksdagsledamöterna måste skaka av sig sitt beroende av politruker. En politruk kan definieras som en politisk funktionär. Gruppledarna i riksdagen måste skaka av sig eventuell lojalitet till partiet. Lojaliteten skall riktas mot ledamöterna i gruppen. De politiska partierna måste skaka av sig sin indoktrinering att de på något sätt är ansvariga för riksdagsledamöterna.
Således kan en Riksdag lugnt avvakta valet, samlas, samtala, enas om en talman, välja denne och ta sig an uppgiften att styra landet. Riksdagens uppgift är att stifta lag och att bevilja regeringen medel för att genomföra dels de lagar som Riksdagen stiftar dels administrera landets myndigheter inom de begränsningar som riksdagen ställt. Riksdagen skall nu stifta en regering och första punkten är att utse en regeringsbildare som har stöd i Riksdagen för sin kommande uppgift. Partiorganisationerna har ingenting med detta att göra. Regeringsbildaren kan välja sina ministrar efter kompetens och lojalitet med sig själv. Ministrarna blir chefer för var sitt departement med därtill hörande myndigheter. Eftersom Sverige saknar statschefsinstitutionen blir statsministerns roll av avgörande betydelse för landets kommande fyra år.
Talmannen måste arbeta för att riksdagsledamöterna får ökade möjligheter och just nu få minst hälften av regeringskansliet till sitt förfogande.
Riksdagen skulle se till att alla bidrag till partiorganisationerna avvecklades, ju snabbare desto bättre. I många demokratier världen över förs rättegångar mot presidenter och regeringschefer för att deras partier finansieras av utomstående. Det kallas för korruption. Varför skall den svenska Riksdagen betala utomstående organisationer för att ge dem inflytande på olika sätt över landets styrelse? Det kallas för bestickning och bestickning är tydligen godtagbart enligt den svenska modellen.
Politiska partier är organisationer som skall finansieras av sina medlemmar, inte av skattebetalarna. Det senare kallas trolöshet mot huvudman. Trolöshet är tydligen godtagbart enligt den svenska modellen.
Så småningom leder detta till att kandidater till riksdagen utses av kandidaten själv och får ställa upp i ett valdistrikt som kanske maximalt får sända en kandidat till riksdagen. Den personen kan bara väljas på det förtroende hen ger och inte på det förtroende som de ger som sponsrar henne.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s