Bilden av SD

Panelen i radioprogrammet Gomorron Världen diskuterade om SD tjänar eller förlorar på förslaget om att SD skulle få del i ordförandeposterna i Riksdagens utskott. En åsikt var att OM SD tjänar på detta och OM SD blir riksdagens största parti skall då de övriga partierna fortsätta att mobba SD och håll dem utanför?

Fokuseringen på SD har fått mig att läsa SD:s partiprogram. Mitt första intryck är att programmet är präglat av filosofiska tankegångar. Förenklat: det som folket vill och det som är bra för folket, det är vad landets styrelse skall ägna sig åt. En ganska stor del handlar om värderingar och kultur. Vi skall vara stolta över att vara svenskar och vi skall förstå och uppskatta att det finns en folklig tradition i landet som är kultur och som är en avspegling av våra värderingar. Religionsfrihet är en självklarhet och religioner i sin tur måste respektera att nationens politik och statens verksamheter aldrig får infiltreras av islams idévärld.

Att islam nämns som en olämplig religion eftersom Sverige i grunden är sekulärt kan vara orsaken till att SD kallas nazistiskt och rasistiskt? Är vi generellt sätt överkänsliga eftersom sällan och eller åtminstone tystlåtet så hävdas att Socialdemokrater och Vänsterpartiet båda har en styrd ekonomi och ett socialistiskt samhälle som mål. Det är emot den mänskliga rättigheten att äga enskilt och gemensamt.

Det finns delar i SD:s partiprogram som är värda en offentlig debatt men det finns knappast grund i partiprogrammet att förklara partiet totalitärt.

Vår författning saknar demokratisk grund och det tycks inte heller vara grund för en offentlig debatt.

Kommer Almedalsveckan att föra oss närmare en öppen debatt utan skygglappar? Snar får vi se.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s