Läromästare Trump.

I Kina har äganderätten kommit till heders och det kommunistiska partiet har förstått, att genom äganderätt och rätt till vinst så har kinesisk handel och industri börjat blomstra. Det är inte bara ägarna till en industri som berikat sig. Det är alla som bidrar genom sitt arbete till att den privatägda sektorn blomstrar. Att ha en stålindustri som får ta överpriser på en inhemsk marknad och får subventioner för att kunna dominera på en världsmarknad har ett pris. Priset blir att den inhemska industrin som behöver stålet får betala mer än nödvändigt och detta fördyrar produkten, som till sist betalas av den kinesiske skattebetalaren. På världsmarknaden bidrar det låga priset på kinesiskt stål till att industrin kan producera billigare till nytta och glädje för konsumenterna. Så igen, kinesiska skattebetalare bidrar till att amerikanska konsumenter får billigare produkter.
Är inte detta bra och borde vi inte alla glädja oss åt detta? Nej, det skall vi inte göra, därför att det har en baksida. Kinesisk produktion stör marknaden och påverkar behövlig förbättring av världens stålindustri. Investeringar styrs inte av lönsamhet, både i Kina och omvärlden. Alltid har detta förorsakat obalanser som en dag försvinner och skapar onödiga problem för, som vanligt, skattebetalarna.
Vi har i Sverige exempel på detta. Tack vare en i stort utvecklad ekonomi så märks sådana störningar mindre. R
Telekom var i Sverige ett statligt monopol. Motivet till detta var att den fria företagsamheten ansågs inte kunna finansiera den behövliga infrastrukturen. De flesta kommer inte längre ihåg detta. Ingen statlig monopolindustrialist hade den minsta aning om vad som hände i världen, inte genom statliga planering utan genom spontan och ostörd utveckling.
En vacker dag kommer svensk bostadsmarknad vara helt annorlunda än idag. Det kommer att kräva svåra tider för några. Men det kommer snart att vara glömt. Varför skall vi då behöva stå ut med alla felinvesteringar och brister av det ena eller andra slaget idag. Släpp marknaden fri – det har hittills löst alla problem. Titta bara på din telefon. Eller varför inte titta på dina skor. För hundra år sedan gick arbetarbarnen barfota till skolan för att skor var så dyra. Är det verkligen genom statlig planering av ägande och investeringar som folk idag har skor som konsumtionsvara? Snälla du tänk på det nästa gång du tar på dig skorna.
Trump lär oss den svåra vägen att förstå kapitalismens välsignelser för vår levnadsstandard.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s