Hoppet försvann.

Det känns oförklarligt. Moderaternas förslag om att förstärka lagrådet förändrar inte på något sätt vår usla författning, men initiativet belyser en bit av författningens svagheter. Än så länge har inte hörts några fördömande från Allianskamraterna.
Så har vi val av talman. Kan Alliansen nominera en egen kandidat efter vad som hänt. Finns Alliansen. Vill någon ställa upp som Alliansens kandidat. Själv har jag hävdat att nomineringen skall ske diskret och tyst inom Riksdagen. Partiernas dominans skall brytas. Även om det skulle ta några dagar för den nyvalda Riksdagen att komma underfund med sin egen vilja, så är det bättre än att partibossar av olika grader nominerar. Det viktiga, som alltid och som vanligt, är att Riksdagens ledamöter fattar vad det är för uppgifter som talmannen skall ha. Att föreslå en regeringsbildare är en sak. Att leda Riksdagens arbete en annan. Riksdagen behöver en talman som inser betydelsen av uppgifterna att vara lagstiftare och att ha makten över budgeten. Det interna arbetet skall ledas med kompetens och integritet av en person som har alla ledamöters förtroende. Partisympatier är oundvikliga men skall inte vara en kvalifikation för posten tom talman.
Jag tror att kalla handen för att ge alla valda riksdagsledamöter samma behandling och befogenheter kommer att mötas av att SD blir största partiet. Skulle någon tycka att det skulle vara principfast och rakryggat att Jimmie Åkesson sa att det är uteslutet att tala med eller förhandla med en centerpartist ?

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s