6 juni 2018

Flera gånger hörs frågan: ‘Vad är det vi firar?’ Varför envisas med att ställa denna fråga? Skall inte nationaldagsfirandet vara en självklarhet, något som har betydelse för nationen Sverige.
Varje nationaldag hyllas nya svenska medborgare. Det finns en underton av att dessa individer skall känna någon sorts tacksamhet för att få bli svenska medborgare. Jag har något liten praktisk erfarenhet av individer som fått svenska medborgarskap och också sådana som lämnat sitt svenska medborgarskap. Alltid har orsaken varit nackdelar och fördelar med det ena eller andra. Ett medborgarskap innebär en juridisk status, ingenting annat. Därför förefaller folkmusik och ringdanser i Slottskogen så oäkta. Varför skall medborgarskapet firas? Vem har kommit på det?
Idag hörde jag att det var 1809 års Regeringsform som firades. Den är värd att firas. Denna förattning bär idéspår till upplysningstiden, till Montesquieu, Den Amerikanska Författningen och den Franska Revolutionen. Den är en äkta författning för en konstitutionell monarki som under 165 år anpassades till en fullödig demokrati.
Skall en författning firas så skall det vara den gällande. Regeringsformen 74 bär idéspår till folkdemokratier och med en oklar anknytning till någon sorts monarki. Kungen är kvar som statschef men berövad alla sina befogenheter. Riket benämns Kungariket Sverige men lika ofta Monarki. Ingen benämningen har någon anknytning till författningen. Allt blir trams.

Varför inte återgå till Svenska Flaggans dag?

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s