Valet 2018

SCB:s mätning har kommit. Det röda blocket får 40 procent och Alliansen i bästa fall 36 procent. Med SD inräknade får de borgerliga 54 procent. Varför skall inte SD räknas när V räknas ?

Nåväl, Kristersson har sagt, att den av Alliansen och de Rödgröna blocket som får flest röster skall utse regeringsbildare.

Hur går det till. Jo det största partiet är S och enligt praxis (alltså bortsett från Regeringsformen74) skall S  ha Talmansbefattningen. Talmannen finner då att Löfven är den bäste att bilda regering och Riksdagen skall rösta. SD röster emot 18 procent. L och C har sagt att de inte vill hjälpa Löfven till ytterligare en period och röstar emot. M vill inte ha Åkesson som statsminister men kan för skam skulle inte rösta med SD utan lägger ner sina röster.

Stefan Löfven röstar på sig själv.

Resultat mot Löfven 33 procent, nedlagda 22 procent, för Löfven 1 röst. Regeringen Löfven vald.

Hur borde det vara och hur är det i en demokrati. Talmannen väljs av Riksdagen utan partinomineringar. Den riksdagsledamot som har sammanlagt det största förtroendet blir vald, och den nyvalde talmannen förstår, att uppdraget är att leda Riksdagens arbete, korrekt och kunnigt.

Till regeringsbildare väljes den ledamot som Riksdagen anser har bäst möjlighet att bilda en effektiv regering. Det blir Ulf Kristersson som får majoritet före Jimmy Åkesson  därför att Jimmy skulle bli en alltför kontroversiell statsminister. Ulf Kristersson får alltså en majoritet av rösterna, mer än 50 procent.

Jag anser att scenariot enligt nuvarande författning RF74 är deprimerande.

Vad är orsaken till att borgerligheten sedan 1974 avstått från att  riva upp  en helt galen författning – en kopia, eller inspiration, av DDR:s författning. Obegripligt och oförklarat!

 

 

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s